לפי גישתנו דיכאון ומצב רוח ירוד ומתמשך עשויים לנבוע מקונפליקטים ותהליכים לא פתורים בנפשו של המטופל. לכן במוקד טיפול בדיכאון עומד הקשר שבין המטפל למטופל ובו נעשה ניסיון להעמיד את אותם קונפליקטים במרכז. הבאתם אל המודע משחררת אנרגיה נפשית כלואה ומאפשרת התמודדות בוגרת ורציונאלית יותר עם המציאות. בראשית הטיפול על המטפל לבסס ברית טיפולית עם המטופל, תוך כדי גילוי אמפטיה. פסיכולוג טוב יודע למצוא את הטיפול המתאים.
טיפול בדיכאון שמביא תוצאות
עליו להקשיב ולהתחבר לתחושה כי אכן יש סיבה למטופל להיות מדוכא. כשלון אמפטי מוקדם יתבטא בניסיון מוגזם לעודד ולסתור את תחושת המטופל. בהמשך המטפל ינסה להעריך במדויק מהו טבעו של גורם הדחק אשר הביא להתפרצות הדיכאון, ומהן האסוציאציות והמשמעויות של גורם הדחק עבור המטופל. עם הזמן ייחשף המטפל לכוחות האגו, לקונפליקטים ולמנגנוני ההגנה המאפיינים את המטופל הספציפי. כמו כן, אופן התגובה של המטופל למטפל והתחושות המתעוררות אצל המטפל יספקו רמזים לדפוסי מערכות היחסים האופייניות למטופל. ייתכן ויהיה על המטפל להיות מונחה על ידי המטופל ולהתאים את עצמו לציפיותיו על מנת לזרז את הופעת הדיכאון בחדר, וכך למעשה תיווצר הזדמנות לתיקון ולשינוי.
כאשר נאסף מספיק מידע והברית הטיפולית התבססה, המטפל יהפוך לאקטיבי ואקספרסיבי יותר. כך, הוא יפרש יותר וישקף למטופל את אופן התנהלותו בעולם במשך חייו. עם זאת, חשוב שהמטפל לא יהיה המכתיב והמלמד של שינויים אלה כיוון שבדרך זו הוא משמר את תחושת חוסר הערך של המטופל. יש ליצור תנאים מטיבים לחוויה מתקנת, מאפשרת ומכילה עבור המטופל, שמצידו יפתח מסוגלות לשינוי.
טיפול בדיכאון עם פסיכולוג מומחה
כאשר אדם שרוי בדיכאון, אפילו פנייה לקבלת עזרה בטיפול בדיכאון הינה החלטה קשה ומוסבכת. החוויה הכללית לאדם הסובל מדיכאון נעה בין אפאטיות מוחלטת לבין טעינות רגשית גבוהה.
עזרה פסיכולוגית מתרחשת מהפגישה הראשונה אם נוצר קשר ראשוני והמטופל חש מספיק מובן בכדי להיפתח ולשתף.
אכן, מדובר בתהליך לא פשוט ולא בהכרח קצר, אבל עצם הפנייה לטיפול הוא הצעד המכריע והחשוב.